Waarom buigen gezond is (en je ego er een hekel aan heeft)

De eerste keer dat ik gevraagd werd ergens voor te buigen was tijdens een retraite op Venwoude. Ik werd gevraagd te buigen voor een kaarsje. Niets beangstigends, gewoon een kaarsje, maar toch. Al mijn verzet tegen godsdienst, arrogante kerken die mensen indoctrineren, van alles kwam naar boven.

Het duurde een tijd voordat ik kon ontspannen in het maken van een buiging. Pas na een paar dagen kon ik voelen hoe mijn lichaam reageerde als ik een buiging maakte. Hoe mijn hoofd tegensputterde, maar mijn lichaam lichter werd.

Even bevrijd van het ego
Als je fysiek ergens voor buigt, zeg je met je lichaam: ik ben kleiner dan jij, ik buig me, ik geef me over. En als er iets is waar het ego niet goed tegen kan, is dat het idee dat hij klein is en zich ergens aan over geeft. Als je voor het eerst buigt, is de kans dan ook groot dat je ego zich gaat verzetten. Als je vaker buigt, en beter voelt hoe het lichaam reageert, geeft het ego het als het ware op. Met als gevolg, dat je in een staat kunt komen waar je even bevrijd wordt van je ego.

. . . . . . . . . . . . . .

Heb je een vraag of reactie naar aanleiding van deze post? Stel hem (als je wilt anoniem) in het reactieformulier onder aan de pagina.