Waarom de wereld zo’n zooitje is

We hebben een defect aan ons besturingssysteem.

Ik heb goed en slecht nieuws. Voor jou en voor de mensheid. Het slechte nieuws is dat we een defect aan ons besturingssysteem hebben. Een ernstige programma fout. We zijn toe aan een rigoureuze upgrade.

Het defect heet: je mind.

Je mind is een automatisch systeem van denken en voelen, dat het soms van je overneemt, waarschijnlijk zonder dat je het zelf doorhebt. Het is de reden dat we allemaal irreële demonen bestrijden, en dat de wereld er zo slecht aan toe is. De mind heeft ook nuttige kanten, hij helpt je bijvoorbeeld met praktische zaken. Hij is alleen hopeloos verouderd. Upgrade de mens en de mind en we krijgen een heel andere wereld. Maar hoe komen we aan een upgrade?

Het upgraden begint met het herkennen van het probleem: het zien van je mind.

Hoe weet je dat je mind het heeft overgenomen?

  • Je voelt angst, stress, irritatie, somberheid, moedeloosheid, enzovoort.
  • Je voelt je niet gelukkig.
  • Je hebt het gevoel dat je iets moet doen om je situatie te veranderen.
  • Of dat iemand anders iets zou moeten doen.
  • Of dat er snel iets zou moeten gebeuren.

Wat moet je doen als je weet dat je mind het heeft overgenomen?

  • Pas op: probeer niet om uit je mind te komen. Je hebt niet de goede software om er zelf uit te komen. Het is als een virus dat je van je computer probeert te verwijderen en dat zichzelf hiermee steeds opnieuw installeert.
  • Je hoeft niets te doen. Het realiseren is voldoende. Je mind zegt van alles: over wat er mis kan gaan, wat je niet goed doet, wiens schuld het is, waarom het niet lukt enzovoort. Begin ermee om het allemaal aan te horen en je te realiseren: dit is niet de waarheid, dit is een programmafout, dit zijn niet mijn gedachten, dit is mijn mind die praat.
  • Dat is op zich een uitdaging. Het kan ongemakkelijk zijn om het allemaal aan te horen en te voelen en niets te doen. Toch begint het met niets doen. Wel luisteren maar niets oplossen.
  • Het enige dat je kunt doen is alles aanhoren, voelen en om hulp vragen. Als je gelooft in iets hogers of een hoger zelf, vraag dan om hulp. Vraag om een upgrade van je systeem, vertel dat je niet tevreden bent met je huidige versie.

Er is ook goed nieuws

Het goede nieuws is dat hoe beter je je mind leert zien, hoe beter je beseft dat het niet jouw gedachten zijn, die je hoort. Dat het niet jouw angsten en demonen zijn. Dat is het begin van de oplossing.

. . . . . . . . . . . . . .

Heb je een vraag of reactie naar aanleiding van deze post? Stel hem (als je wilt anoniem) in het reactieformulier onder aan de pagina.