Voor iedereen die wel eens last heeft van schuldgevoel

Veel mensen hebben last van schuldgevoel. Een soort sluimerend gevoel dat je het eigenlijk niet goed doet, of niet goed gedaan hebt. Het kan behoorlijk op je stemming drukken, terwijl het gevoel snel weg is, als je begrijpt wat schuldgevoel is.

Schuldgevoel heeft te maken met een verkeerde inschatting van je eigen mogelijkheden.

Of, minder aardig gezegd: met een opgeblazen ego. Dat lijkt misschien tegenstrijdig, want je voelt je met je schuldgevoel juist minderwaardig. Toch komt het gevoel vanuit je ego.

Dat is misschien even slikken
Dat is misschien even slikken voor mensen met veel schuldgevoel, het was zeker even slikken voor mij, toen ik me dit voor het eerst realiseerde. Ik voelde me vroeger best schuldig over een aantal dingen, bijvoorbeeld over dat ik mijn depressieve moeder niet genoeg hielp. Dat gevoel kon echt aan mij knagen. Ergens had ik het idee dat ik niet genoeg voor haar deed, dat ik haar zou kunnen helpen als ik er meer voor haar zou zijn. Totdat ik zag dat mijn schuldgevoel te maken had met de illusie dat ik haar zou kunnen helpen. Ik had het idee dat ik een soort super dochter was die haar moeder uit de depressie zou kunnen trekken, op wat voor manier dan ook.

Het ego denkt graag dat hij alles kan.
Als iets nog niet lukt, dan denkt het ego dat het zijn eigen schuld is. Liever schuldgevoel dan gezichtsverlies, alles beter dan toe geven dat er dingen zijn waar hij niets aan kan doen.

. . . . . . . . . . . . . .

Heb je een vraag of reactie naar aanleiding van deze post? Stel hem (als je wilt anoniem) in het reactieformulier onder aan de pagina.

2 antwoorden
 1. Onno
  Onno zegt:

  Waardevol inzicht… Ik zie dat faalangst hier heel dicht bij ligt.
  ook faalangst heeft met hetzelfde te maken dat het ego vindt dat het alles zou moeten kunnen, daarnaast de angst dat het niet zal lukken en de veroordeling door de omgeving dat je niets waard bent.

 2. Laura Visser
  Laura Visser zegt:

  Mooi Onno, ja faalangst lijkt erop. Heb ik zelf minder ervaring mee, maar het zit vast in dezelfde hoek.

Reacties zijn gesloten.