Voor als je wel eens jaloers bent

Je mind ziet dingen als bezit
Je mind wil graag dingen bezitten: land, spullen, werk, partner, kinderen. Jij weet dat de dingen niet van jou zijn, maar het vraagt moed om echt te leven met dit besef.

Je partner bijvoorbeeld
Mijn man en ik hadden ooit afgesproken dat we nooit elkaars bezit zouden zijn, dat we elkaar vrij zouden laten. Dat klonk mooi, in theorie.
Totdat hij me vertelde dat hij een vrouw had ontmoet die hij heel leuk vond. Ik heb in die tijd heel wat onzekerheid van mezelf gezien. Gelukkig wist ik toen al hoe je dat het beste kunt doen: er helemaal induiken.

“You have to jump into the mouth of the tiger”
zegt mijn goeroe Bhagavan.

Ik stelde me voor hoe het zou zijn als hij me zou verlaten en met haar verder zou gaan. Hoe verdrietig en boos ik zou zijn, hoeveel pijn het zou doen. Ik heb het een aantal keer gedaan, en dat was geen pretje. Maar daarna was de jaloezie over.

Oefening
Je kunt dit met alles doen waarvan je bang bent het te verliezen.
Kies iets waarvan je bang bent om het te verliezen. Neem de tijd om je voor te stellen hoe het zou zijn als je het kwijt raakt. Maak het voor jezelf zo echt en rottig mogelijk, zodat je het helemaal kunt voelen. Als je al je angst, verdriet en boosheid gevoeld hebt, dan zal je zien dat het oplost en er vrede voor in de plaats komt.

. . . . . . . . . . . . . .

Heb je een vraag of reactie naar aanleiding van deze post? Stel hem (als je wilt anoniem) in het reactieformulier onder aan de pagina.