Probeer niet in een ‘staat’ te zijn, waar je niet bent.
Een van de grootste illusies van spirituele stromingen (en religies)
Er is een misverstand dat veel voorkomt in stromingen en religies. Een heel eenvoudig misverstand, waarvan je misschien denkt: ‘ja, hè hè’, maar wat mijn leven flink veranderd heeft, toen ik het eenmaal echt snapte. Het kan jouw leven ook veranderen, als je dit goed tot je door laat dringen. Mijn leven werd er in ieder geval een stuk eenvoudiger van.
Verschillende staten van bewustzijn
Het heeft te maken met de verschillende staten van bewustzijn, waarin je kunt zijn. Ik weet bijvoorbeeld dat er een staat is, waarbij je helemaal in het moment bent. Waarbij je ‘mind’ uit staat en je alleen maar volledig kunt ervaren. Er is een staat van onvoorwaardelijke liefde, waarin je je verbonden voelt met alles en de pijn en het plezier van anderen voelt als het jouwe. Er is een staat van totale onthechting, waarbij je niets meer hoeft of wilt en alleen maar gelukkig bent, met alles wat er is. Ik heb deze staten wel eens ervaren en dat was heel bijzonder. Maar het zijn geen staten waar ik mij dagelijks in bevind. De meeste tijd leef ik vanuit mijn eigen, licht chagrijnige zelf.
Het nadeel van doen alsof
Veel spirituele stromingen (en religies) suggereren dat je in een van deze staten terecht kunt komen door te doen alsof je zo bent. Door bijvoorbeeld te proberen onthecht te zijn, of te proberen voor alles liefde te voelen, of te proberen in het moment te zijn. Het zijn goede oefeningen, die je zeker inzichten kunnen geven. Het nadeel is alleen, dat de kans groot is dat het niet lukt. Het is namelijk heel moeilijk om vanuit wilskracht in zo’n staat te komen, laat staan om in zo’n staat te blijven. En als het niet lukt, is dat een goede aanleiding voor je mind om boos te worden op zichzelf. Daarom zegt mijn goeroe Bhagavan: ‘Probeer niet in een staat te leven, waar je niet in zit’. Met andere woorden: ‘Probeer niet iets te zijn, wat je niet bent’.
Een ‘goed, verlicht’ mens
Ik heb vaak geprobeerd een ‘goed, verlicht’ mens te zijn, en heb me er vaak rot over gevoeld als ik bijvoorbeeld nog steeds jaloers was. Gelukkig kan ik tegenwoordig veel makkelijker toegeven dat ik meestal geen ‘goed en verlicht’ mens ben, maar mijn gewone, licht chagrijnige zelf.
. . . . . . . . . . . . . .
Heb je een vraag of reactie naar aanleiding van deze post? Stel hem (als je wilt anoniem) in het reactieformulier onder aan de pagina.