Je mind staat altijd voor je klaar, ook als je dat niet wilt.

Vooral dat laatste is soms lastig. Het is moeilijk je mind ‘uit’ te zetten. Als je hier veel last van hebt, dan heb je waarschijnlijk last van een overactieve mind. Je mind houdt graag alles in de gaten. Het is een soort automatisch, 24 uur per dag bewakingssysteem, die alles vastlegt, zodat je niet verrast kunt worden.

Zodat je de dingen aan kunt zien komen. Je mind wil je hiermee een gevoel van veiligheid en controle geven. Maar de vraag is: Lukt het ook? En wat kost het, en wat levert het op?

Ik kwam er tijdens mijn opleiding tot trainer achter hoe mijn mind me op deze manier alert houdt. Ik wilde graag een ‘goede student’ zijn en ik wilde alles onthouden en dus ook ‘in de gaten houden’. Ik had dus een super alerte mind. Niet zo handig, omdat de opleiding ging over het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn en gevoeligheid. Zelfs toen ik dit zag, kon ik niet ontspannen, om zachter en gevoeliger te worden. Het lukte me pas om los te komen van mijn mind toen ik ging liggen. Ik heb heel wat keren op een matje gelegen, en niet omdat ik moe was. Pas als ik fysiek op de grond lag, gaf mijn mind zich over.

Ken je mind
Een manier om je overactieve mind af te remmen is door hem te leren kennen en te snappen hoe hij werkt.

Je kunt je bijvoorbeeld afvragen:

  • Wanneer is mijn mind te alert?
  • Wat probeert mijn mind hiermee te bereiken?
  • En lukt dat ook?

. . . . . . . . . . . . . .

Heb je een vraag of reactie naar aanleiding van deze post? Stel hem (als je wilt anoniem) in het reactieformulier onder aan de pagina.