Meer vervulling in je werk

Moet je hiervoor op zoek naar ander werk, of kun je ook meer vervulling krijgen uit het werk dat je nu doet? Ik loop regelmatig tegen deze vraag aan, en ik weet inmiddels wat mij het beste helpt: aandacht.

Voorouderlijke drive

Jullie hebben even niets van mij gehoord, en dat heeft alles te maken met mijn evangelische voorouders. Daar heb ik er best veel van. Voor mijn voorouders was het belangrijkste in hun leven om mensen ‘te leiden naar God’.

Streng voor jezelf en mild voor anderen

Zo ben ik opgevoed, zo zijn mijn ouders. Voor anderen klaarstaan maar zelf niets nodig hebben. Of nooit liefde gekregen hebben en toch iedereen liefde geven. We verheerlijken dit soort mensen, we hebben veel helden die zo zijn: Gandhi, Assepoester, Harry Potter, Boeddha, Sneeuwwitje, Moeder Theresa.

Niet meteen reageren

Dat is een van mijn oefeningen. De tijd nemen om te voelen, bij alles wat er gebeurt. Een snauw van mijn partner, een vriendin die niet weet wat ze met haar leven aan moet.

Waarom we ons meestal niet rijk voelen

(en wat je daar aan kunt doen) Nee hoor, ik ga je geen visualisatie over overvloed aanraden. Wat je volgens mij beter kunt doen, is begrijpen waar dit vandaan komt. Veel mensen voelen zich arm, terwijl ze dit, objectief gezien, niet zijn. Ze maken zich zorgen over hun financiën, hun werk, hun leven.

Ik ben een illusie

‘Ontwaken’ of ‘verlichting’ is wat Boeddha ooit vond, en waar daarna bijna het halve Oosten naar op zoek ging. Het is een staat van bewustzijn waarin je verlost bent van het idee ‘ik’.

Ook last van voorouderlijke rotzooi?

Eerst geloofde ik dat de meeste dingen waar ik nu last van heb stammen uit mijn jeugd. Nu was daar bij mij, zoals bij de meeste mensen, best wat rommel te verwerken. Maar toen dat wel zo’n beetje klaar was, waren er nog steeds patronen, angsten en dingen die niet lekker liepen.

Een razendsnelle, glasvezel-verbinding met het universum

Als je hulp wilt ontvangen van, bijvoorbeeld, het universum, dan heb je een goede verbinding met het universum nodig. Hoe beter je verbinding, hoe sneller en preciezer de hulp. Maar hoe zorg je voor een goede verbinding?

Wat reïncarneert er?

Ik ben ‘opgeleid’ in India bij de Oneness, vanuit een traditie die gelooft in reïncarnatie. Ik ben er in opgeleid en toch weet ik niet of ik er in geloof. Ik blijf me bij reïncarnatie altijd afvragen: “Wat reïncarneert er dan?”.

Mijn geheime mantra

Wat ik al een tijdje weet (en jullie waarschijnlijk ook) is dat alles in mijn leven veel makkelijker en sneller gaat, als ik er hulp bij krijg. Bijvoorbeeld van het universum. Maar het blijkt soms nog een kunst om deze hulp te ontvangen.